Puunkaato Vantaa – puunkaadon 10 käskyä

Puunkaato on tarkkaa työtä. Puunkaato Vantaa vaatii onnistuakseen huolellista työtä ja riittävää osaamista. Puunkaadon voi hoitaa itse tai antaa se ammattilaisen hoidettavaksi. Tässä artikkelissa pureudumme puunkaadon 10 eri vaiheeseen, vai voisiko sanoa, käskyyn.

1. Varmista, että puulla on tilaa kaatua

Varmista, että puun kaatamiseen on riittävästi tilaa ilman, että se osuu mihinkään tai kehenkään. Arvioi karkeasti puun kokonaiskorkeus ja tarkista sitten, ettei lähellä ole rakennuksia, rakennelmia tai voimalinjoja, joihin puu voisi törmätä sen kaatuessa. Varmista samalla, ettei puun säteellä ole ihmisiä, lemmikkejä tai muita esteitä.

2. Turvavarusteet ja oikeat välineet

Turvavarusteet auttavat sinua suojautumaan, kun työskentelet moottorisahalla tai kun kiipeät puuhun. Sujauta aina jalkaasi tukevat, tiiviit kengät, kuten nahkasaappaat, jotta jalkasi ovat täysin suojassa. Suojaa käsivartesi ja jalkojesi suojaamiseksi moottorisahahousuja sekä pitkähihainen yläosa. Laita sitten kypärä ja suojalasit pään ja silmien suojaamiseksi. Käytä myös työkäsineitä ja korvalappuja tai korvatulppia. Puunkaato sujuu useimmiten moottorisahalla, mutta onnistuu se myös käsin sahalla tai kirveellä. Myös myyt välineet, kuten oikeanlaiset kiilat tulee olla valmiina.

Puunkaato Vantaa

3. Laske, mihin puu kaatuu

Arvioi, mihin puu kaatuu. Arviointiin tulee hyödyntää puun luonnollista kaltevuuskulmaa. Tarkista myös, että siinä, mihin puun oletetaan kaatuvan, on tarpeeksi tilaa kaatua.

4. Puhdista puun alaosa

Ota oksasakset ja leikkaa pois kaikki ylimääräiset kasvustot puun rungon ympäriltä. Jos puussa on paljon alhaalla roikkuvia oksia, leikkaa myös ne pois. Kuljeta kaikki roskat pois puun luota, kun olet valmis. Näillä toimenpiteillä varmistat omaa turvallisuuttasi puuta kaadettaessa.

5. Suunnittele pakoreitti

Ei ole mahdotonta, että puu lähtee kaatumaan epätoivottuun suuntaan. Luo ainakin kaksi reittiä, joita pitkin pääset väistymään kaatuvan puun tieltä.

6. Leikkaa ensimmäinen lovi

Sahaa ensimmäinen lovi sille puolen puuta, jonne haluat sen kaatuvan. Sahaa ensiksi ensimmäinen viilto.

7. Ja viimeistele se

Ja sitten sahaa toinen viilto sen vastakkaiselle puolelle. Kolmion muotoisen puukappaleen tulisi pudota puun rungosta.

8. Leikkaa vastakkaiselta puolelta

Kun lovi on valmis, siirry puun toiselle puolelle. Voit myös asettaa kiiloja leikkaamaasi loveen. Leikkaa vastakkaiselle puolelle tasainen vaakasuora viiva.

9. Kaada puu

Jatka sahausta, kunnes puu alkaa antaa periksi. Yleisenä nyrkkisääntönä on, että lopeta sahaaminen, kun noin 10 % koko puun rungosta on jäljellä loven ja kaatosahauksen välissä. Tässä vaiheessa puun pitäisi alkaa kallistua ja kaatua.

10. Väistä kaatuvaa puuta

Vaikkei puu kaatuisikaan sinua kohden, tulee sen luota poistua heti, kun puu alkaa kaatua. Käytä pakenemiseen luomiasi reittejä. Älä kuitenkaan poista katsettasi puusta, vaan varmista katseellasi, että se kaatuu suunniteltuun suuntaan. Hätätilanteen sattuessa varoita muita ja soita hätänumeroon.

Puunkaato Vantaa

Ja näin kätevästi puu on maassa. Puunkaato sujuu jouhevasti, kun on hankkinut tarvittavat vermeet ja pitää huolen siitä, että työ tulee tehtyä huolella ja turvallisuudesta on huolehdittu. Puunkaato onnistuu hyvin itsekin, mutta hyvä vaihtoehto on myös tukeutua ammattilaisten apuun. Puunkaato on kuitenkin sellaista puuhaa, että virheitä syntyy helposti ja vahingot voivat olla suuria.

Samankaltaiset artikkelit