Asunnon hinta-arvio

Kun olet aikeissa myydä asuntosi, kannattaa heti alkuun pyytää asunnon hinta-arvio. Suurin osa kiinteistönvälitysliikkeistä ja yksityisistä välittäjistä tarjoavat ilmaisen asunnon hinta-arvion.

Asunnon arvon arviointi

Asunnon arvon arviointi ennen muita toimenpiteitä helpottaa myynnin suunnittelua. Maksuton asuntoarvio antaa suuntaviivat sille, minkälainen kauppahinta tulisi todennäköisesti olemaan. Jos olet ostamassa uutta asuntoa vanhan myynnin yhteydessä tai sen jälkeen, budjetti määräytyy tietysti useimmilla osittain sen mukaan, millaisen hinnan vanhasta asunnosta saa. Tämä määrittää myös sen, tarvitseeko uuden asunnon ostoon esimerkiksi lisää lainaa tai voisiko lainan suuruutta mahdollisesti pienentää.

Arvioinnin yhteydessä kiinteistönvälittäjän kanssa kannattaa keskustella omista tavoitteista ja siitä, kuinka realistisia omat tavoitteet ovat. Esimerkiksi hinnasta kertovat jonkin verran se, millaisia kauppoja alueella tai taloyhtiössä on lähiaikoina tehty. Jos tavoitteena on esimerkiksi saada asunnosta 250 000 euroa, hyvä hintapyynti saattaisi olla esimerkiksi 259 000 euroa tai 265 000 euroa.

Ilmainen asunnon arviointi

Jos täysin ilmainen asunnon arviointi on sinulle ajankohtaista, maksuton asuntoarvio sisältyy esimerkiksi kotivaihtoon.com valikoimaan. Mikäli päädyt käyttämään kohteellasi välittäjää, Koti Vaihtoon hoitaa asuntosi myynnin vain 1 % välityspalkkiolla. Heillä on käytössään Näytä kotisi™ -malli, jossa asunnon omistaja näyttää itse kotinsa ja säästää tuhansia euroja välityspalkkiossa. Jos olet joskus myynyt asuntosi itse, olet huomannut, että yleensä jo melko pienellä työllä voi säästää välityspalkkiossa todella paljon rahaa.

Asunnon hinta-arvion yhteydessä kannattaa suunnitella myös mahdollista myyntiaikaa. Mikäli haluat myydä asuntosi nopeasti, hinta kannattaa asettaa hiukan alemmas. Esimerkiksi tilanteissa, joissa ei voida jäädä niin sanotusti kahden asunnon loukkuun, myyntiaika täytyy pitää yleensä melko lyhyenä. Jos uusi asunto on jo ostotarjousta vaille valmiina.

Pyyntihinnan määrittäminen

Myyntitilanteessa alempi hinta voi poikia myös hyvää tervettä kilpailua asunnosta. Kilpailu on omiaan nostamaan asunnon hintaa. Varsinkin tänä päivänä, kun asunnot menevät niin nopealla aikataululla kaupaksi. Jos asunnolle saadaan useita kilpailevia tarjouksia, hinta saattaa nousta myyjän kannalta erittäin suotuisaksi. Kilpailutilanteessa tarjoajat eivät keskenään tiedä, millaisen hinnan ”kilpailija” aikoo tarjota. Tämä saattaa johtaa jopa ylihinnan maksamiseen. Tämmöistä tapahtuu herkästi esimerkiksi erinomaisissa kohteissa, joissa on loistava sijainti. Näin matalammin hinnoiteltuna lopullinen kauppahinta saattaa usein nousta jopa korkeammaksi, kuin kovemmalla alkuperäisellä pyyntihinnalla olisi käynyt. Pyyntihinnan suunnittelu onkin yksi tärkeimmistä tehtävistä, johon kiinteistönvälittäjää kannattaa hyödyntää.

Tilastot ja myyntivaltit

Kun olet tilannut ilmaisen asunnon arvioinnin, muista hyödyntää kiinteistönvälittäjää tarvitsemiisi asioihin. Kiinteistönvälittäjät pääsevät esimerkiksi käsiksi tilastoihin, joihin ns. tavallinen tallaaja ei pääse käsiksi. Tilastot ovat yksi tärkeimmistä asioista, joihin välittäjää kannattaa hyödyntää maksuttoman asuntoarvion yhteydessä.

Keskustelkaa kiinteistönvälityksen ammattilaisen kanssa kohteesta rauhassa ja miettikää kaikki sen myyntiin liittyvät asiat. Mitkä ovat esimerkiksi kohteen myyntivaltit? Myyntivalttien korostamisella tehdään asunnosta houkuttelevampi ja on myyjänä sitten välittäjä tai asunnon omistaja itse, valtit on hyvä nostaa esiin potentiaalisille ostajaehdokkaille. Esimerkiksi alueen palvelut, läheltä löytyvät koulut ja päiväkodit sekä muut palvelut ovat tärkeitä asioita korostettavaksi.

Sijainti ja asunnon hinta-arvio

Asunnon hinta-arvioon vaikuttaa asunnon ominaisuuksien lisäksi sijainti. Mitä paremmalla paikalla asunto on, sitä parempi hinta siitä ollaan todennäköisesti valmiita maksamaan. Jos asunto on isojen kasvukeskuksien läheisyydessä, kasvaa mahdollinen hinta huomattavasti. Toisaalta: vaikka asunto olisi hyvällä etäisyydellä palveluista, jos se on 50 metrin päässä isosta moottoritiestä, vaikuttaa tämä tietysti hintaan negatiivisessa mielessä. Sijainti vaikuttaa myös siihen, kenelle asunto parhaiten sopisi. Jos asunnon vieressä on esimerkiksi ratsastustalli, todennäköinen ostaja voisi olla esimerkiksi ratsastuksesta kiinnostunut tai hänellä voisi olla lapsia, jotka harrastavat ratsastusta. Sijainninkin osalta on siis monia huomioitavia puolia.

Samankaltaiset artikkelit