Näin elementtisaumaus tehdään

Oletko miettinyt, miten elementtisaumaus pitää tehdä, jotta saumausprojekti onnistuu hyvin? Näin elementtien saumaaminen tehdään.

Mitä elementtisaumaus tarkalleen ottaen on?

Elementtisaumat ovat niitä saumoja, jotka eristävät elementtitaloissa muun muassa ikkunankarmien, ovien, kynnyksien, parveke-elementtien tai julkisivuelementtien välisiä rakoja. Elementtisaumoja voi nähdä vaikkapa tyypillisen asuinkerrostalon ulkoseinässä.

Elementtisaumauksen tehtävänä on suojella rakenteita kosteudelta, sillä ilman hyvää saumausta sadevesi ja muu kosteus pääsisi julkisivuelementtien raoista suoraan alla oleviin rakenteisiin, jotka eivät tätä kosteutta kestä. Kosteusvaurioiden korjaaminen voi olla hyvinkin kallista ja aikaa vievää, joten kiinteistön omistajalla on painava syy pitää rakennuksen saumauksesta hyvää huolta.

Millaisiin rakennuksiin tarvitaan elementtisaumausta?

Nimensä mukaisesti elementtisaumaus tehdään rakennuksiin, joissa on käytetty eristystä kaipaavia rakennuselementtejä. Näitä elementtitaloja on Suomessa pilvin pimein, sillä elementtirakentamista on sen suomien etujen vuoksi käytetty Suomessa paljon jo 70-luvulta saakka. Varsinkin asuinkerrostaloissa elementtirakentaminen on hyvin yleistä.

Muunlaisten rakennusten eristäminen toteutetaan eri tavalla, joten jos asustat vaikkapa hirsimökissä, sinun ei tarvitse miettiä kotisi elementtisaumausta.

Miten elementtisaumaus toteutetaan?

Kun elementtisaumaus tehdään, saumattavan raon pohjalle laitetaan ensiksi kerros eristevillaa. Eristevillan päälle asetetaan huolellisesti pohjanauha siten, että villan ja pohjanauhan välille jää tyhjä ilmatila, joka tarjoaa rakenteille lisäeristystä. Varsinainen saumausmassa on elementtisauman uloin kerros, joka pursotetaan pohjanauhan päälle.

Kun elementtisaumaus on tehty kunnolla, vesi ei pääse kiertämään sauman läpi tai ohi talon rakenteisiin. Hyvin tehty saumaus kestää hyvin niin hellettä, kaatosadetta kuin pakkastakin, joten elementtisaumaus toimii hyvin myös Suomen vaihtelevissa säissä.

Mikäli elementtisaumausta ei olla tekemässä uudisrakennukseen (joka oltaisiin saumaamassa ensimmäistä kertaa), vaan rakennuksessa on jo vanhat elementtisaumat, jotka on uusittava, tulee saumausprosessiin muutamia työvaiheita lisää.

Vanha sauma-aine, pohjanauha ja eristeet on ensiksi poistettava. Tämän jälkeen saumattavan raon tartuntapinnat puhdistetaan huolellisesti, jotka eristemateriaalit tarttuvat rakennuselementteihin hyvin. Sen jälkeen asentajat pääsevät laittamaan uudet saumat aiemmin kuvailemallamme tavalla.

Kuka elementtien saumauksia tekee?

Tyypillisesti elementtisaumauksen suorittaa kokenut saumausammattilainen. Tekijä voi olla esimerkiksi saumaukseen erikoistunut saumausyritys tai muu rakennusyhtiö, jolle elementtisaumaus on vain yksi osa laajempaa palveluvalikoimaa. Varsin usein uudisrakentamista tekevä rakennusyhtiö tilaa saumauksen asiantuntijan paikalle toteuttamaan elementtisaumauksen.

Saumauksen tekeminen omin päin ei yleensä ole järkevää tai usein edes mahdollista. Esimerkiksi kerrostaloissa suuri osa julkisivujen saumoista sijaitsee niin korkealla maasta, ettei niihin pääse edes käsiksi ilman henkilönostimia. Alan ammattilaiset ovat tottuneet toimimaan turvallisesti kaikissa saumauskohteissa, mutta tavalliselle yksityishenkilölle voi helposti käydä vahinkoja saumausta yrittäessään.

Itse tehty saumausprojekti voi aiheuttaa ongelmia myös vakuutusten kanssa. Jos hoidat itse talosi saumauksen, saumat alkavat vuotaa ja aiheuttavat kosteusvahingon rakenteille, saatat olla ongelmissa yrittäessäsi saada korvauksia vakuutusyhtiöltä.

Millaista sauma-ainetta saumauksessa käytetään?

Saumaan pursotettava sauma-aine on joustavaa ja kumimaista ainetta, joka torjuu erinomaisesti kosteutta. Elastisuutensa ja muiden kemiallisten ominaisuuksiensa ansiosta se myös pysyy saumassa hyvin ja kestää käytössä.

Saumaus ei kuitenkaan kestä loputtomiin, vaan alkaa pitkän ajan kuluessa vähitellen kovettua, halkeilla ja irtoilla. Siksi saumaus olisi hyvä uusia keskimäärin vuosikymmenen välein, joskin edellisen saumauksen työn laatu ja vallitsevat sääolosuhteet voivat vaikuttaa tähän aikaan.

Mikäli saumaus hajoaa tätä aikaisemmin esimerkiksi ilkivallan seurauksena, on se tärkeää uusia välittömästi. Mikäli saumaus on hajonnut vain paikallisesti (esimerkiksi vain yhteen saumaan on tullut pieni reikä), voidaan saumasta yleensä korjata vain rikkoontunut kohta. Jos saumat ovat kärsineet laaja-alaisemmin, on koko elementtisaumaus luultavasti syytä uusia.

Mistä voin hankkia apua saumaukseen?

Mikäli kiinteistössäsi tarvitaan elementtisaumausta, kannattaa asiassa kääntyä aina sopivan alan ammattilaisen puoleen. Etsi tarpeisiisi sopiva osaava saumauksen asiantuntija, joka osaa neuvoa sinua saumaukseen liittyvissä kysymyksissäsi.

Samankaltaisia artikkeleita