7 faktaa polyureapinnoituksesta

Oletkin ehkä jo kuullut, että termi polyureapinnoitus toistuu usein, kun alan ammattilaiset puhuvat kattojen päällystämisestä ja suojaamisesta. Niin sanottujen “tavallisten ihmisten” keskuudessa termi on kuitenkin vielä verrattain tuntematon. Siksi halusin kirjoittaa tämän artikkelin, kertoakseni sinulle 7 keskeistä faktaa, jotka kaikkien olisi hyvä tietää polyureapinnoituksesta.

1) Polyureapinnoitus on täysin saumaton suoja kosteutta vastaan

Polyureapinnoite ruiskutetaan suojattavan asian päälle saumattomaksi kalvoksi, joka kuivuu miltei välittömästi. Pinnoitemateriaali ei läpäise vettä, ja koska pinnoitteessa ei ole saumakohtia, jotka voisivat vuotaa, se toimii erittäin tehokkaana veden eristeenä.

Polyureapinnoituksessa käytettävä aine on nimensä mukaisesti polyureayhdiste, jolla voidaan mainiosti suojata vaikkapa tehdashalleja, altaita tai vesikattoja.

2) Ympäristöystävällinen eriste

Polyureapinnoite on varsin ympäristöystävällinen suojaratkaisu esimerkiksi katolle, sillä siitä ei murene eristemateriaalia tai haihdu haitallisia kemikaaleja. Pinnoiteaine pysyy sitkeästi juuri siinä kohdassa, mihin se on ruiskutettu.

3) Polyureapinnoitus kestää todella hyvin

Polyureapinnoituksessa käytettävä yhdiste on kuivuttuaan hyvin kestävää. Se on kumimaisen joustavaa mutta samalla hyvin sitkeää, joten se ei herkästi hajoa. Pinnoitteen sietokyky iskuja, naarmuja ja muuta mekaanista rasitusta vastaan on oikein hyvä.

Mekaanisen rasituksen lisäksi materiaali sietää hyvin myös auringon haitallista UV-säteilyä sekä vaihtelevia lämpötiloja. Näin ollen pinnoitetta ei tarvitse uusia kovin usein, vaan ensimmäinenkin käsittelykerta kestää hyvin pitkään ehjänä.

4) Sopii useimmille ehjille pinnoille

Polyureapinnoituksella voi suojata monipuolisesti niin vesikattoja kuin tehdashallin lattioitakin, ja koska se on ruiskutettavaa, sillä voidaan suojata hyvin monenmuotoisia pintoja. Aivan mihin tahansa pinnoitusta ei kuitenkaan voida käyttää, sillä suojattavan pinnan täytyy olla ehjä, jotta pinnoitus onnistuu. Jos esimerkiksi lattia on täynnä kuoppia tai reikiä, ei pinnoituksella pystytä luomaan yhtenäistä eristävää pinnoitetta.

Polyureapinnoitetta ei voi ajatella esimerkiksi katon huoltamisen korvikkeena, vaan katto pitää ensin huoltaa kuntoon, jotta se voidaan tehokkaasti suojata. Pinnoituksen lopputulos ei ole hyvä, jos kohteen kunto on liian huono. Ennen kuin kutsut pinnoittajan paikalle, kannattaa siis tarkistaa pinnoitettavan kohteen kunto, ja tarvittaessa kääntyä ensin remonttimiehen puoleen.

5) Kuivuu sekunneissa

Polyureapinnoite kuivuu kosketuskuivaksi sekunneissa. Sadetta pinnoite kestää jo puolen minuutin kuluttua ruiskutuksesta. Pinnoite on täysin kuiva 12 tunnin sisällä ruiskutuksesta. Näin ollen esimerkiksi vesikatto saadaan tehtyä säänkestäväksi todella nopeasti, eikä rakennuksen omistajan tarvitse pelätä, että sadekuuro kuivumisen aikana pilaisi pinnoituksen.

Pinnoitteen lähes välitön kuivuminen tarkoittaa kuitenkin, että ruiskutus pitää tehdä kerralla oikein. Siksi pinnoituksen tekemiseen tarvitaan osaava ammattilainen, joka tietää mitä on tekemässä. Polyureapinnoitus ei ole askare, jonka vaikkapa kiinteistön omistaja tai talonmies voi itsekseen hoitaa.

6) Pinnoitukseen vaaditaan oikeat varusteet

Polyureapinnoitukseen tarvitaan erikoistunutta ruiskutuslaitteistoa, jossa kahta eri kemiallista komponenttia johdetaan ruiskuun samanaikaisesti, ja ne yhdistyvät ruiskutuksen aikana valmiiksi pinnoitteeksi. Näin saadaan varmistettua, ettei pinnoite kuivu ruiskutuslaitteiston sisälle ja tuki koko laitteistoa.

Sopivan laitteiston lisäksi pinnoituksessa tarvitaan myös oikeanlaiset suojavarusteet. Pinnoitusta tekevät rakennusalan ammattilaiset pukeutuvat koko kehon peittävään suoja-asuun sekä kasvot ja hengitystiet suojaavaan hengitys suojaimeen. Mikä tahansa hengityssuojain ei ruiskutuksessa riitä, vaan suojatehon pitää täyttää ankarat vaatimukset.

7) Pinnoituksessa tarvitaan ammattitaitoa

Kuten sanottua, pinnoite kuivuu suojattavaan pintaan hetkessä. Jos ruiskutettavaa ainetta roiskuu minne sattuu, juuri sinne se sitten kuivuu. Pinnoitteen irrottaminen vääriltä pinnoilta olisi todella hankalaa, joten on huomattavasti järkevämpää, jos polyureapinnoituksen tekee henkilö, jolla on ruiskutuksessa kokeneen ammattilaisen osumatarkkuus.

Pinnoituksen ammattilainen osaa hommansa, ja pitää huolen, että kiinteistösi pinnoitus onnistuu heti oikein.

Samankaltaisia artikkeleita